Geschat wordt dat het Nederlandse bedrijfsleven ieder jaar zo’n 400 miljoen euro schade lijdt door acquisitiefraude. De criminelen die hier achter zitten, waren altijd moeilijk aan te pakken. Maar dat gaat veranderen.

Bij acquisitiefraude wordt u als ondernemer benaderd door een bedrijf dat suggereert dat zij eerder zaken met u hebben gedaan. U wordt bijvoorbeeld gebeld met de vraag of u de advertentie in een bedrijvengids wilt verlengen. Veel ondernemers stemmen in met dat aanbod zonder erbij na te denken. Vervolgens blijken zij voor een jaar lang aan een contract vast te zitten waar zij maandelijks voor moeten betalen. De rekening kan oplopen tot duizenden euro’s.

Spookfactuur
Een andere methode is dat u bij de post een factuur aantreft met een logo dat sterk lijkt op dat van een bonafide organisatie zoals de Kamer van Koophandel. Het is in principe een aanbieding voor advertentieruimte in een weinig geraadpleegde (online) bedrijvengids. Omdat de brief eruitziet als een factuur met bijvoorbeeld een klantnummer, betalen veel ondernemers. Gemiddeld is de schade per factuur 1725 euro.

Initiatiefwet
Acquisitiefraude is momenteel niet strafbaar en ondernemers die er mee te maken krijgen worden nauwelijks beschermd. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en VVD-Kamerlid Foort van Oosten hebben daarom samen een initiatiefwet ingediend. De wet moet ervoor zorgen dat ondernemers gemakkelijker onder het misleidende contract uit kunnen komen. Bovendien willen de partijen acquisitiefraude strafbaar stellen. Het initiatiefwetsvoorstel is inmiddels unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.

Kom in verweer
Veel ondernemers ontdekken te laat dat ze in de maling genomen zijn en laten het er uit schaamte vaak bij zitten. Maar het loont de moeite om de rekening niet te betalen en in verweer te gaan. U ontvangt nog een tijd aanmaningen en intimiderende brieven en het malafide bedrijf kan zelfs incassobureaus inschakelen. Toch spant slechts 10% van de daders uiteindelijk een civiele procedure aan. Mocht het zo ver komen, zorg er dan voor dat u in het voortraject het verweer heeft onderbouwd zodat u als u bij de rechter een goed verhaal heeft. Het Steunpunt Acquisitiefraude kan u daarbij helpen.

Verzekerde rechtsbijstand
Wilt u zeker weten dat u sterk staat in een zaak over acquisitiefraude of in welke ander juridisch conflict dan ook? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u of een rechtsbijstandverzekering iets is voor uw bedrijf.