U mag als ondernemer zelf weten of u pensioen opbouwt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat een probleem en is van mening dat er een pensioenplicht moet komen voor zelfstandigen.

‘Het is in het huidige pensioenstelsel niet langer uit te leggen dat sommige werkenden wel en andere niet verplicht zijn om pensioen op te bouwen,’ schrijft de AFM in zijn pensioenvisie dat begin januari naar buiten werd gebracht. Het deed nogal wat stof opwaaien. Zo keurt ZZP Nederland het advies van de AFM af. Het is niet aan een overheidsorganisatie om hierover in het openbaar absoluut te adviseren, aldus de belangenorganisatie.

pensioen+pensioenfin2
Ouderen zonder pensioen
Moeten zelfstandigen verplicht worden om pensioen op te bouwen? Dat pensioenopbouw belangrijk is, daarover zijn de meeste ondernemers het wel eens. Maar een verplichting druist volgens velen in tegen het karakter van het ondernemerschap. Anderen wijzen erop dat zonder die plicht er straks te veel ouderen zijn zonder pensioen. Dat is slecht voor de economie en de samenleving.

Ga in gesprek
Ondernemers hebben nogal eens de neiging de pensioenvraag te negeren. ‘Nu even niet, ik ben bezig met mijn bedrijf’. Maar een gesprek over uw oudedagsvoorziening hoeft niet veel tijd te kosten. Als u contact opneemt met ons kantoor, is een afspraak zo geregeld. We laten u graag zien wat uw mogelijkheden zijn. U bent niet afhankelijk van één regeling om voor uw toekomstige inkomen te zorgen.

Analyse en advies
Wij kijken in ons adviesgesprek naar alle facetten van vermogensopbouw voor uw pensioen. Welke regelingen heeft u al getroffen? Heeft u ooit bij een werkgever iets opgebouwd? Wanneer is uw hypotheek afgelost? Heeft u een partner die pensioen opbouwt? Wanneer wilt u stoppen met werken? En, minstens zo belangrijk: hoe wilt u leven als u gepensioneerd bent? Pas als alles in kaart gebracht is, adviseren wij u over regelingen die in uw situatie passend zijn.