Het goede nieuws: in 2014 werden er minder auto’s gestolen dan het jaar daarvoor. Het minder goede nieuws: gestolen auto’s worden minder vaak teruggevonden. Word geen willoos slachtoffer, maar wees autodieven voor.

In 2014 werden er een kleine elfduizend auto’s ontvreemd, maar liefst 9 procent minder dan een jaar eerder. Sinds 2000 was het aantal gestolen auto’s niet zo laag. Diefstal van lichte bedrijfsauto’s (busjes), vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend. De afname is voornamelijk te danken aan verbeterde anti-diefstalvoorzieningen.

In onderdelen
De daling van het aantal autodiefstallen is mooi, maar er is ook een minder goede ontwikkeling: de terugvindpercentages lopen terug. Van de groep jonge auto’s (0 en 1 jaar oud) werden vorig jaar slechts vier op de tien teruggevonden. Van gestolen auto’s van tussen de twee en vijf jaar oud wordt minder dan een derde opgespoord. Hoe dat kan? Auto’s worden als ze gestolen zijn steeds vaker uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht.

autodiefstal

Over de grens
De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wil graag het aantal autodiefstallen verder terugdringen, bijvoorbeeld door een snellere internationale signalering van gestolen auto’s. Belangrijk, omdat autodieven vaak internationaal opereren. Als de opsporing stopt bij de grens, is de pakkans wel heel klein.

Wat kunt u zelf doen om diefstal van uw (bedrijfs)wagens te voorkomen?

  • Parkeren. Parkeer uw auto liefst achter een gesloten deur of, als dat niet kan, zover mogelijk op de oprit. Meerdere auto’s? Parkeer dan de minst aantrekkelijke achter de meest begeerlijke. Heeft u geen keuze en moet u op wel een parkeerterrein staan? Kies dan een goed verlichte plek dicht bij de ingang. Sluit uw wagen altijd goed af (ook ramen en dak). Laat hem in ieder geval nooit achter terwijl de motor draait of de sleutel in het slot steekt.
  • Beveiligen. Installeer een autoalarm die omstanders waarschuwt als er iemand aan uw auto komt. Zij kunnen dan direct de politie bellen. Of denk eens aan een stuurslot, pedaalslot of handremslot. Die maken het dieven onmogelijk om weg te rijden. Ook een traceersysteem kan handig zijn, dan kan uw auto snel teruggevonden worden.

Verzekeren
Voor u als ondernemer is de diefstal van een (bedrijfs)auto nog vervelender dan voor een particulier. U heeft de wagen(s) immers nodig om uw werk te kunnen doen. Een goede autoverzekering met een goede diefstaldekking kan dan uitkomst bieden. Wilt u weten welke verzekeraar u op dat gebied het meest te bieden heeft? Neem dan contact op met ons kantoor.